Darurile mării: caracatița

Darurile mării: caracatița

Dintre toate moluștele, caracatițele sunt recunoscute ca una dintre cele mai uimitoare. Ele pot să sperie cu aspectul lor exterior, să impresioneze prin dimensiuni și numărul de mituri din jurul acestor creaturi neobișnuite, însă, în același timp, nu putem nega faptul că bucătarii-șefi din diferite colțuri ale lumii, care gătesc adevărate capodopere, au un mare interes față de caracatițe.

Caracatița în gastronomie

Caracatița este un ingredient interesant și gustos, care se folosește pe larg în gastronomia diferitor culturi. Acest moluște are o carne gingașă cu iz de sare de mare și are o aromă caracteristică.

Осьминог в кулинарии

De regulă, în gastronomie de cele mai dese ori se folosesc caracatițele mici, moscardini, precum și moluște de dimensiuni mici.
Este interesant faptul că față de alte moluște, în bucate se folosește nu numai carcasa de caracatiță, ci și tentaculele, care sunt gătite separat. Caracatița poate fi gătită în multe feluri. Una dintre cele mai comune moduri de a găti o caracatiță este să o fierbi în apă cu sare până ea devine moale. După aceea, ea poate fi tăiată în inele și servită ca aperitiv sau adăugată în salate.

Caracatița poate fi, de asemenea, prăjită, la grătar sau coaptă. De exemplu, în bucătăria italiană, caracatița se coace la cuptor cu legume, condimente și ulei de măsline până ea devine moale și aromată.

Caracatița este adesea folosită în bucătăria japoneză pentru sushi și sashimi. În acest caz, caracatița se taie în felii subțiri și se servește cu sos de soia și wasabi. Unii iubitori ai gastronomiei extreme mănâncă caracatița practic vie, atunci când tentaculele ei tăiate încă se zbat.
În afară de aceasta, caracatița poate fi adăugată în paste, rizoto, pizza, poate fi marinată și utilizată în calitate de garnitură pentru bucate.

Proprietățile benefice ale caracatițelor

Fructele de mare sunt bune de mâncat, deoarece ele sunt o comoară adevărată de substanțe folositoare pentru funcționarea normală a organismului uman.

Carnea de caracatiță conține:

  • Cantitate mare de proteine,
  • Omega-3,
  • Vitaminele grupei B, C, A, PP, K,
  • Vitamine folositoare și microelemente – calciu, magneziu, fosfor, fier, natriu, cupru, seleniu, mangan, zinc.

Рецепты с осьминогом

În afară de aceasta, carnea de caracatiță are un conținut redus de calorii, ajută la reducerea colesterolului și luptă cu pietrele din vezica biliară.

De ce carnea de caracatiță de primește atât de dură la gătire?

Oricine care a încercat deja să gătească o caracatiță știe că adesea această moluște se poate dovedi a fi ca de cauciuc. Ideea nu este că a fost ținută prea mult în apă clocotită, ci că mușchii caracatiței nu au fost înmuiați înainte ca ea să fie gătită.

Așadar, în zona mediteraneeană la piețele pescarilor puteți vedea o astfel de imagine, unde un pescar stă pe mal și bate cu toată puterea caracatița prinsă de o piatră sau de beton. Se crede că este nevoie de aproximativ 80 de mișcări pentru a înmuia molusca.

O modalitate mai modernă și mai industrială de a înmuia mușchii unei caracatițe este să o îngheți. Da, răcirea și înghețarea prin șoc permite să distrugeți fibrele musculare dure.

Regulile de bază ale preparării caracatiței

Așadar, dacă doriți să gătiți singură caracatița (acest lucru este posibil dacă urmați instrucțiunile), atunci luați cunoștință de regulile principale ale preparării sale.

  • Pe parcursul preparării, caracatița se va micșora cu 2/3 din volumul său, de aceea trebuie să țineți cont de acest faptul când veți calcula greutatea de facto a porției.
  • Atunci când cumpărați caracatiță, țineți minte că cu cât molusca e mai mare, cu atât ea este mai bătrână și are cartea mai vânjoasă. Mai bine cumpărați două caracatițe medii, decât una mare.
  • Dacă ați cumpărat caracatiță proaspătă la piață, numaidecât puneți-o pentru 2-3 zile în congelator. După aceasta, dezghețați-o sau puneți-o în frigider sau într-un vas cu apă.
  • Dacă ați reușit să cumpărați o caracatiță proaspătă, atunci pentru a o tăia veți avea nevoie de anumite abilități. Încredințați înlăturarea organelor interne și a săcușorului cu cerneală profesioniștilor. Dvs. singură veți putea să separați carcasa de tentacule și să le spălați scrupulos sub apă curgătoare.
  • Cel mai bine e să fierbeți caracatița la foc mic. Dacă focul va fi prea puternic, atunci există riscul ca carnea să devină de cauciuc. Apa trebuie sărată doar spre sfârșitul preparării.
  • Puteți verifica etapa de pregătire a moluștei cu furculița în cea mai groasă parte a tentaculului. Pentru o caracatiță medie este suficientă o prelucrare termică de 25-30 minute, însă dacă molusca e mai mare, atunci ea trebuie fiartă 40 minute.

Секреты приготовления осьминога

În ceea ce privește produsele cu care caracatițele pot fi asortate, atunci cel mai răspândit duet gastronomic este caracatița cu cartofi. Atunci cânt veți căuta o „pereche” pentru caracatiță, atrageți atenția la produsele mediteraneene: pătrunjel mărunțit, tomate, lămâie, fenicul, vin alb.

Rețete cu caracatiță

Caracatița este o delicatesă în multe culturi și poate fi preparată în diverse moduri care să îi pună în valoare gustul delicat și textura sa. Iată câteva dintre cele mai populare moduri de a o găti.

Caracatiță ca în Sicilia

O rețetă simplă, dar delicioasă, care combină caracatița cu cartofi și legume, într-un preparat cu influențe mediteraneene.

Ingrediente:

  • 1,3 kg de caracatiță
  • 5 cartofi mari
  • 1 ceapă
  • ½ pahar de vin roșu
  • Ulei de măsline
  • Pătrunjel, sare, piper

Осьминог по-сицилийски рецепт

Mod de preparare:

Spălați și tăiați caracatița și cartofii. Într-o tigaie, prăjiți ceapa și adăugați caracatița și cartofii. Acoperiți și lăsați să fiarbă la foc mic timp de 30 de minute.
La final, adăugați vinul, amestecați și presărați pătrunjel tocat înainte de servire.

Caracatiță în vin roșu cu legume

Un preparat savuros din Provence, Franța, care include vin roșu, legume și ierburi aromatice, ideal pentru o cină deosebită.

Ingrediente:

  • 2 kg de caracatiță
  • 3 morcovi, 3 cepe, 6 căței de usturoi
  • 100 g de măsline negre
  • 1 borcan de roșii tocate
  • 1 l de vin roșu sec, 200 ml de whisky sau cognac
  • Ulei de măsline, cimbru, dafin, salvie, sare, piper

Mod de preparare:

Gătiți caracatița în apă clocotită până devine roz, apoi adăugați-o într-o cratiță cu ceapă, usturoi, morcov, cimbru, dafin și salvie.
Adăugați vinul roșu, cognacul (aprins pentru a obține un flăcăr) și roșiile tocate.
Lăsați tocana la foc mic pentru 1,5 ore și adăugați măslinele înainte de servire.

Осьминог в красном вине с овощами

Caracatiță la grătar

Un preparat simplu, dar extrem de gustos, în stil mediteranean, perfect pentru zilele calde de vară.

Ingrediente:

  • 800 g de caracatiță
  • 1 lămâie, 3 căței de usturoi
  • Ulei de măsline, dafin, sare, piper

Mod de preparare:

Fierbeți caracatița în apă cu dafin și sare timp de 20-30 de minute. După ce se răcește, marinați-o cu suc de lămâie, usturoi, sare și piper.
Puneți caracatița la grătar pentru 5-7 minute pe fiecare parte și serviți cu ulei de măsline și vin alb.

Осьминог на гриле

Aceste rețete sunt destul de simple pentru ca orice doritor să poată să se descurce cu ele. Noi am dori ca dvs. să începeți familiarizarea dvs. gastronomică cu caracatița anume cu aceste rețete, pentru că aceste feluri de mâncare vă vor putea deschide gustul nemaipomenit al acestei moluște rafinate.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *